Reserve 2e Luitenant vlieger

Cramm, Hendrik Charles

Service nummer 196102

Overleden 1945-03-30

Leeftijd 27

Royal Air Force



Hendrik Charles Cramm 
 

Hoewel zijn naam misschien anders doet vermoeden, was Charles Cramm van Nederlandse afkomt. Hij werd geboren op 17 februari 1918 in Hilversum als zoon van Hendrik Charles Cramm en Trijntje Huizing.
Charles groeide op in Renkum waar zijn vader beheerder was van een vakantie kinderhuis. Na de lagere school ging hij naar de Handelsdagschool in Wageningen.

Hendrik Charles Cramm - Spitfire piloot - Almen - 30 maart 1945Op 10 oktober 1938 werd Hendrik Charles Cramm als gewoon dienstplichtig militair van de lichting 1938 ingelijfd in het Nederlandse leger en werd hij ingedeeld bij de Luchtvaarafdeling, waar hij uiteindelijk terecht kwam als gewoon dienstplichtige bij het 3e Luchtwachtregiment. Hier kreeg hij zijn eerste vliegopleiding. 
Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog was Charles opgenomen in het ziekenhuis. Maar zodra hij uit het ziekenhuis ontslagen werd vertrok hij op 15 mei 1940 uit Nederland. Via Frankrijk lukte het hem Engeland te bereiken, waar hij op 31 mei aankwam. Hier werd hij toegevoegd aan de Nederlandse troepen en via het Detachement Londen werd hij in November 1941 gedetacheerd bij de Royal Air Force waar hij zijn vliegopleiding vervolgde. Begin februari 1945 bereikte hij de rang van “Reserve 2e Luitenant vlieger” en vloog hij bij het 322ste Spitfire Squadron van de RAF, dat volledig uit Nederlandse vliegers was samengesteld.

Op 30 maart 1945 om 14:35 uur vertrok Charles Cramm met zijn Spitfire, met het serienummer RK891, van het Vliegveld Schijndel, voor wat zijn laatste missie zou worden. 
Volgens het “Operation Record Book” van het 322e Squadron stegen 12 vliegtuigen op voor een aanval op een Duits hoofdkwartier in Zutphen. In totaal wierpen zij 36 bommen af. Eén huis was volgens het rapport volledig vernield en een ander behoorlijk beschadigd. In de omgeving van de doelen werden de toestellen beschoten door Duits luchtafweergeschut, de zogenaamde Flak (Flugabwehrkanone) Vier toestellen werden hierdoor geraakt. Twee toestellen kwamen, ondanks de schade, zonder problemen terug op de basis. Het toestel van Flight Sergeant Jess moest een noodlanding maken in reeds bevrijd gebied. Maar het toestel van Charles Cramm bleef uit. Hij werd als vermist gemeld en men hoopte maar dat het hem gelukt was om veilig aan de grond te komen in bevrijd gebied


Een gedeelte van het "Operation Record Book" van het 322 Sqdn met de namen van de piloten links en een kort verslag van het verloop van de missie (klik op de afbeelding om te vergroten)

Maar helaas was dit niet het geval. Het toestel van Cramm kwam terecht in Almen, even ten zuiden van het Twentekanaal en zo’n acht kilometer ten oosten van Zutphen. Of Charles door de granaatscherven van de flak overleden is of door de crash van het vliegtuig is niet bekend.


In deze omgeving kwam de Spitfire RK891 terecht. (klik op de afbeelding om te vergroten)
 

Duitse stafverblijven 

Over Duitse hoofdkwartieren in Zutphen is weinig bekend. Wel dat de Duitse Wehrmacht diverse Villa’s in- en rond Warnsveld als stafkwartier in gebruik had genomen. Of deze villa’s het doelwit van de aanval waren is niet helemaal duidelijk. 
De villa’s Hoekendaal en Buitenzorg, halverwege Vorden aan de Vordenseweg, waren op de 18de maart reeds succesvol aangevallen evenals twee villa’s en de kerk in Gorssel. Leden van het verzet hadden doorgegeven dat dit mogelijke verblijfplaatsen waren van generaal Johannes Blaskowitz. De generaal werd ook in Warnsveld gesignaleerd. Hij nam op 10 april 1945 het bevel over “Festung Holland” over van generaal Christiansen. Blaskowitz zou later in Wageningen de capitulatie namens de Duitsers tekenen. 
 
Henk. Dijkman herinnert zich dat hij, als elfjarige jongen, op 30 april werd opgeschrikt door het brullende geluid van een laag overvliegende Spitfire. Hij rende naar buiten om te gaan kijken maar maakte snel rechtsomkeert toen hij een enorme knal hoorde. Binnen hoorde hij op het platte dak van de woning naast de Leestense school, waar Henk’s vader hoofdonderwijzer was, een hagel van granaatscherven terecht komen. De granaten werden hoogstwaarschijnlijk afgevuurd door een Duitse 88 mm Flak (Flugabwehrkanone) in de buurt.  Of de Spitfire het vliegtuig van Cramm is geweest is best mogelijk, maar we zullen het waarschijnlijk nooit te weten komen.

Hendrik Charles Cramm werd tijdelijk begraven (022968) aan de Dorpsstraat in Almen. In 1946 werd hij herbegraven op het kerkhof in Gorssel

Op 27 mei 1948 kreeg hij zijn definitieve rustplaats op het militaire ereveld op de Grebbeberg in Rheden, graf 8-3.